Amerika’da AI tarafından üretilen içeriğin telif hakkı için çok az şey yapılabilir: AI öğretim görevlisi

Şaibe

Member
Bir üniversite sanat öğretim görevlisi Haberler’e verdiği demeçte, ABD’nin bilgisayar yapımı medyada filigran zorunlu kılmak gibi yapay zeka tarafından üretilen içeriği düzenlemeye çalışırken büyük olasılıkla zor zamanlar geçireceğini söyledi.

“[F]Teksas Üniversitesi’nde yapay zeka odaklı dersler veren Tyler Coleman, “Bence bunu ABD’de başarmak Çin’de olduğundan daha zor olacak” dedi.

İZLE: AI SANATI KONUŞMACI: AI DÜZENLEMELERİNİ BİZDE UYGULAMAK “ZOR” OLACAK


DAHA FAZLA FOX HABERİNİN DİJİTAL ORİJİNALLERİNİ BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ

Çin hükümeti, Aralık 2022’de yapay zeka tarafından oluşturulan herhangi bir içeriğin kaynağını belirtmek için filigran gibi bir işaret içermesini gerektiren düzenlemeleri duyurdu. Coleman düzenlemeleri “çok akıllıca bir fikir” olarak tanımlarken, Amerika’nın bunları tekrarlama yeteneğinden şüphe duyuyordu.

Haberler’e “Bunu yapmaya çalışmanın bizim için kötü bir hareket olacağını düşünmüyorum” dedi. “Bizim kapitalizm biçimimizle başarılı olacağımızı düşünmüyorum.”

Coleman’a göre Pekin, komünist yönetimi aracılığıyla “İnternette izin verilenler için pek çok yapıyı” zorladı. Haberler’e verdiği demeçte, bu arada Amerika’nın demokratik olarak seçilmiş hükümeti internette neye izin verdiği konusunda “çok açık” olmaya devam ediyor.

Yapay zeka eğitimcisi, “Çevrimiçi olarak yapabileceklerimizin çok az sınırı var” dedi.



Bir AI robotu olan ‘Ai-Da’, Nisan 2022’de Londra’daki bir sunum sırasında bir resim çiziyor. (Getty Images aracılığıyla BEN STANSALL/AFP)


Coleman, Amerika’nın sanatın nasıl kullanılabileceğini belirleyen telif hakkı kurallarının ve adil kullanım yönergelerinin ABD’de AI tarafından üretilen içerik için potansiyel filigran gereksinimlerini engelleyebileceğine inandığını söyledi.

YAPAY ZEKA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY: NE İÇİN KULLANILIR?

Yapay zeka yazılım şirketleri genellikle makine öğrenimi teknolojilerini internetten toplanan verilerle eğitir ve bu bilgileri yapay zeka tarafından oluşturulan sanat gibi içerik oluşturmak için kullanır. Bu veriler, hem AI şirketleri hem de orijinal telif hakkı sahipleri için yasal ve etik sorunlar yaratan telif hakkıyla korunan materyalleri içerebilir.

“Yapay zeka makine öğrenimi, tüm niyet ve amaçlar için, internetteki tüm küçük şeyleri, milyarlarca veri noktasını, trilyonlarca veri noktasını anlamak ve bunları bir şekilde karıştırabilmek için çok gelişmiş bir sistemdir. Bir oyun geliştiricisi olarak yaklaşık 2017’den beri AI ile deneyler yapan Coleman, “yeni bir içerik parçası oluşturacak şekilde” dedi.


İzleyiciler, 16 Kasım 2017'de Çin'in Shenzhen kentinde bir robotun resim çizdiğini gözlemliyor.


İzleyiciler, 16 Kasım 2017’de Çin’in Shenzhen kentinde bir robot boyama gösterisini gözlemliyor. (Getty Images aracılığıyla Xinhua/Mao Siqian)


ABD FİRMALARI ÇİN’İN YZ SEKTÖRÜNE MİLYARLAR DOLAR SAĞLIYOR

Coleman, “Bu terim var, de minimis etki savunması, kullandığımızı söyleyen … o kadar küçük bir parça ki, telif hakkını gerçekten çok küçük bir unsur olduğu için gerçekten engellemiyoruz,” dedi Coleman. “Yapay zeka modeli oluşturma araçlarının sahip olduğu kavram şu: çok, çok sayıda görüntüden yalnızca biraz kullanıyorsa, her birinin telif hakkını engelliyor mu?”

Coleman’a göre yapay zekanın trilyonlarca farklı veri noktasına kadar sınırlı kullanımı, de minimis etkisi kavramını atlamasına izin verebilir.

“Her birinden bu kadar küçük örnekler kullanarak, aslında bu de minimis’ten geçiyor mu?” dedi.

HABERLER SUNULDU

Nihayetinde Coleman, insanları yapay zekanın sanat dünyasında artan kullanımı konusunda eğitmeye devam etmeyi umduğunu söyledi.

Haberler’e verdiği demeçte, “Yapay zeka tarafından oluşturulan bir görüntü ile resim, fotoğrafçılık, dijital çalışmalar yoluyla yapılan bir görüntü arasındaki farkı anlamanın çok zor olduğu bir noktaya geliyor” dedi. “Farkı bilmemiz gerektiğinden, bu gelecekte bizim için bir meydan okuma olacak.”

Coleman’ın yapay zeka tarafından üretilen sanat düzenlemesi hakkındaki düşüncelerini daha fazla duymak için burayı tıklayın.