Yurt dışında yerleşik ne demek ?

Gonul

New member
[color=]Yurt Dışında Yerleşik Ne Demek? Bir Hikâyenin İçinden Anlamak[/color]

Forumdaşlar merhaba,

Bugün size bir kavramı anlatmak istiyorum ama bunu kuru bir tanım olarak değil, bir hikâyenin kalbinden geçerek yapmak istiyorum. “Yurt dışında yerleşik” deyince aklımıza hemen pasaportlar, oturum izinleri, vergi statüleri gelir. Ama aslında bu kelimenin ardında insanlar, hikâyeler, yollar, seçimler ve bazen sessiz özlemler var. Gelin, size bir hikâye anlatayım: bir adamın ve bir kadının, aynı kelimeyi farklı duygularla anlamasının hikâyesini.

---

[color=]Bir Havalimanı Hikâyesi[/color]

Ali, İstanbul Havalimanı’nın kalabalığında sessizce yürüyordu. Elinde bir valiz, içinde yeni bir hayatın planları vardı. Almanya’da bir mühendislik şirketinde işe girmişti. “Yurt dışında yerleşik” olmanın ilk adımını atıyordu. Onun için bu, bir başarıydı. “Artık hayatımı kuruyorum,” diyordu kendi kendine. Planlıydı, mantıklıydı. Hedeflerini önceden belirlemiş, adımlarını hesaplamıştı.

Ama aynı anda, aynı terminalin başka bir köşesinde Elif vardı. Elif, Ali’nin nişanlısıydı. Onun gözünde bu yolculuk sadece bir “taşınma” değil, bir “kopuş”tu. “Yurt dışında yerleşik” olmak, Elif için kilometreler değil, aradaki duygusal boşluk demekti. O, ilişkileriyle, kökleriyle, insan sıcaklığıyla var olan biriydi.

Ali’nin aklında strateji vardı; Elif’in kalbinde hikâye.

---

[color=]Yurt Dışında Yerleşik Olmak: Bir Statü Değil, Bir Hal[/color]

Ali için “yurt dışında yerleşik” olmanın anlamı netti:

“Artık Türkiye’de ikamet etmiyorum. Orada çalışıyorum, vergimi orada ödüyorum, hayatımı orada kuruyorum.”

Ama Elif için aynı kelimenin anlamı bambaşkaydı.

“Artık burada yaşamıyorsun, bizim soframızda yoksun, sabah kahvaltılarında yokluğun kadar sessizlik var.”

Bir terim, iki ayrı dünya… İşte “yurt dışında yerleşik” olmanın en insani tarafı da burada gizliydi: biri için düzen, diğeri için özlem.

---

[color=]Erkeklerin Stratejisi: Akıl, Plan ve Uzak Hedefler[/color]

Ali gibi düşünen çok erkek var forumdaşlar. Onlar için mesele duygulardan önce çözümdür. “Burada iş yoksa giderim, orada kurarım,” derler. Bu cümlelerin içinde kararlılık, cesaret ve bazen yalnızlık gizlidir.

Ali, Frankfurt’taki yeni evinde ilk kahvesini içerken, “başardım” dedi. Ama o an mutfakta yankılanan sessizlik, başarı kadar derindi. Çünkü planlar dolu ama ev boştu.

Bir akşam video aramasında Elif ona sordu:

— “Mutlu musun?”

Ali gülümsedi:

— “Çalışıyorum, her şey yolunda.”

Elif sustu. Çünkü o cümlede “mutluluk” değil, “işlevsellik” vardı. Erkeklerin stratejik dilinde “iyi olmak” genelde “devam edebilmek” demektir.

---

[color=]Kadınların Empatisi: Kalbin Kökleri Nerede?[/color]

Elif ise bambaşka bir yerden bakıyordu hayata. O, insanlara, şehirlere, anılara bağlanmayı sevenlerdendi. Yurt dışında yerleşik olmak, onun gözünde “yerini değiştirmenin” değil, “yerini kaybetmenin” haliydi.

Her gün Ali’ye mesaj atıyor, “Orada hava nasıl?” diye soruyor, küçük şeylerle aradaki bağı diri tutmaya çalışıyordu. Çünkü Elif’in dünyasında mesafeler iletişimle, sıcak sözlerle, anılarla kısalırdı.

Bir gün arkadaşlarına dert yanarken şöyle dedi:

— “Resmî olarak yurt dışında yerleşik ama kalbi hâlâ burada mı bilmiyorum.”

O cümle, aslında birçok kadının iç sesi gibiydi: mekân değişir ama duygular kolay kolay yerini değiştirmez.

---

[color=]Bir Terimin İki Duygusu[/color]

Yurt dışında yerleşik olmak, kâğıt üzerinde basit:

Bir ülkenin vatandaşısın ama başka bir ülkede sürekli yaşayıp oranın düzenine dahil olmuşsun.

Ama insanın içinde bu tanım çok daha karmaşık:

Bir yanın hep gurbette, diğer yanın hep memlekette kalıyor. Bazen banka hesapları değil, kalp bölünür iki ülke arasında.

Ali’nin kimlik kartında adresi değiştiğinde, Elif’in kalbinde bir yer eksildi.

Çünkü bazı “yerleşiklikler” mekânda değil, ilişkilerde yaşanır.

---

[color=]Köprü Olmak: Uzakta Yaşayıp Yakında Hissetmek[/color]

Aylar geçti. Ali işinde yükseldi, yeni arkadaşlar edindi, yeni bir düzen kurdu. Ama bir gün, Noel tatilinde Türkiye’ye geldiğinde, eski mahallesinin kokusu burnuna çalındı. O an anladı ki, “yurt dışında yerleşik” olmak, aslında “iki yere birden ait olmak” demekti.

Elif onu karşılamaya geldiğinde ilk söylediği söz şu oldu:

— “Senin gözlerinde hâlâ burası var.”

Belki de “yurt dışında yerleşik” olmak, hiç tam anlamıyla “gitmek” değildi. Belki de insanın bedeni bir yerde, kalbi başka bir yerde kök salabiliyordu.

---

[color=]Bir Forumdaşın Düşüncesi: Yerleşiklik Nerede Başlar?[/color]

Sevgili forumdaşlar, bu hikâyeyi paylaşmamın nedeni şu:

Biz çoğu zaman “yurt dışında yerleşik” ifadesini sadece bir yasal statü olarak görüyoruz. Ama aslında bu kavram, insanın kim olduğunu, nerede mutlu olduğunu, nereye ait hissettiğini sorgulatan derin bir şey.

Kimimiz için yurt dışında yaşamak bir başarı hikâyesi, kimimiz için bir eksiklik duygusu.

Belki de “yerleşiklik” dediğimiz şey, adreslerde değil, aidiyetlerde yazılıdır.

---

[color=]Forumdaşlara Davet: Sizin Hikâyeniz Ne?[/color]

Siz hiç yurt dışında yaşadınız mı, ya da bir yakınınız gitti mi?

O an “yerleşik” kelimesi size ne hissettirdi?

Bir ülkeye yerleşmek mi zordur, yoksa bir kalpte kalabilmek mi?

Kendi hikâyelerinizi yazın, duygularınızı paylaşın.

Belki bu başlıkta, birbirimizin yollarında kendimizi buluruz.

Çünkü bazı kelimeler ancak paylaşıldığında anlam kazanır.